Tuesday, February 17, 2015

Kurus salah. gemuk lagilah salah. Cantik salah, tak cantik lagilah salah.

Assalammualaikum.

Haa amek kau. Kemain panjang tajuk aku kan. Tak ada lah, lately ni aku rasa macam semakin emosi je bila fizikal seseorang tu jadi kayu pengukur untuk sesebuah perhubungan. Cewahh ayat skema tak nak kalah kan. Tak tahulah kenapa emosi kemain sekarang ni. Maybe tengah diet kot. Bukan saja-saja diet ok. Aku ada aim tau sebab apa aku nak diet habis-habisan ni. Salah satu sebab terbesarnya  adalah sebab nak kahwin. 

Ok short story pasal aku dengan Sham. Aku kenal dia ni masa time study dekat Melaka dulu, then masa dia kenal aku ni, memang fizikal aku sangat-sangat lah gedabak hokayy ! Sangat ok. Time tu pun layan Sham macam nak tak nak je sebab ye lah tak percayakan dengan orang lelaki ni. Yeye je cakap sayang tapi sebenarnya saja nak main-main kan kita. 

Sebab yang buatkan aku jadi tak percaya ni adalah sebab before aku kenal Sham, aku adalah kenal dengan seseorang ni. And dia cakap dia suka kan aku, sayang kan aku. Time tu pun baru habis sekolah, hati pun rasa bunga-bunga je bila ada lelaki yang cakap dia suka dengan kita. 

Bila dah setahun kawan dengan mamat sekor ni, dia tiba-tiba je menghilangkan diri and siap pesan dekat kawan aku, bukan cakap dengan aku sendiri ok , jangan cari dia lagi sebab dia dah tak suka dekat aku yang gemuk gedabak ni. Time tu aku dah tak terkata dah, nak menangis pun rasa macam tak ada guna je. Maybe tuhan tahu yang aku tengah sedih, aku pun dapatlah tawaran study dekat Melaka. Time tu memang dah tekad and berazam dah, tak akan percaya dekat lelaki lagi. Memang poyo sangat aku rasa time tu. Hahahaha. Sampailah aku jumpa Sham. Prinsip tu pun berubah. Alhamdulillah setakat ni dia masih terima aku yang besar gedabak ni. Setakat ni lah. Ehh ni bukan shorty story. Long story dah ni. Tapi apa kena mengena cerita aku ni dengan tajuk ehh ?

Then masa scroll-scroll facebook semalam, terbaca lah kisah macam dalam gambar bawah ni:-




So habis baca dah? Apa pendapat korang? Apa yang korang rasa? Marah ? Suka? Sedih? Aku pun tak tahu nak gambar kan perasaan aku macam mana. Sebab aku pun tak kahwin lagi, tak ada suami lagi, tak ada anak lagi. Tapi satu je aku nak cakap dengan lelaki ni, KAU MEMANG TAK RETI BERSYUKUR !

Aku tak marah bila si suami selamba dek je biar si isteri kendong anak sorang-sorang. Tapi aku rasa marah, rasa nak tumbuk, rasa nak sepak dengan si suami tu sebab memalukan si isteri depan orang ramai dengan bahasa-bahasa yang kasar. Weii anak kau dengar tu kan ! Malulah sikit. Kalau tak malu dengan orang ramai, malu sikit dengan anak-anak. Haa kan emosi lagi !

Cuma aku pelik, si suami tu tak sedar ke apa yang mengubah bentuk badan isteri dia tu. Dia tak sedar ke badan tu berubah untuk siapa. Takkan tak perasan, tak faham. Ke buat-buat tak perasan? Kenapa perlu nak jerit kuat-kuat pasal fizikal si isteri. Buruk sangat ke ? Aku agak kalau dia kahwin dengan perempuan yang selim melim, selamanya selim melim kot. Tuh yang dalam fikiran si suami kot. 

Aku maybe tak pernah mengalami suasana berumah tangga lagi tapi bila dah dekat-dekat tarikh aku nak kahwin ni, aku selalu perhatikan emak and ayah aku. Macam mana pun emak ayah aku bergaduh, last-last dorang akan berbaik jugak. Mana nak lari kan. Emak aku, walaupun marah-marah dengan ayah aku, emak still sendukkan nasi ayah, mandikan ayah, pakaikan baju ayah. Tu yang aku suka sangat dengan emak ayah aku and kalau boleh aku nak jadikan diorang contoh sampai bila-bila. Ingat senang-senang ke nak sendukkan nasi orang, nak siapkan pakaian orang kalau tak ada rasa sayang and kasih dekat seseorang. 

Aku pun akan marah kot kalau tiba-tiba je Sham mintak gosokkan baju dia ke, buatkan kerja dia ke? I feels like, wah wah belum kahwin lagi, dah mengada-ngada nak suruh aku buat itu ini. Kau apahal ? Hahahaha brutal tak. Tunggu dah kahwin baru aku buat semua benda tu. Tu pun kalau aku jadi kahwin dengan dia lah. Hahahaha doa-doakan je. So far tak ada lah Sham mintak aku buatkan benda bukan-bukan sekarang ni. Nasib baik. Huhuhu. 

So lelaki-lelaki dekat luar sana yang akan berkahwin or yang dah berkahwin, silalah menghargai wife anda ye. Sorrylah emosi terlebih pulak. Lagi satu nak cakap, perempuan mana yang tak nak cantik, ada ke yang nak jadi buruk ? Nak jadi cantik pun untuk siapa, untuk lelaki jugakkan. Renung-renungkan dan selamat beramal. Huhuhu.

Oklah bye !


2 comments:

Fhatin Amelia said...

Mulut laki tu elok sumbat cabai ja. Mulut tak ada insurans macam tulah.

Azreen Zunairah said...

Fhatin Amelia : Memang menyampah je...menyampah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...