Thursday, September 14, 2017

Makan Nasi Daun Pisang di Top Curry House, Seremban

Assalammualaikum

Plan nak makan nasi daun pisang ni tak dirancang pun sebenarnya.  Tapi memandangkan nak teman ex-officemate kak Pushppa yang pregnant, aku pun apa lagi.  Rezeki jangan ditolak orang kata. Tambahan pulak aku memang dah lama nak makan nasi daun pisang ni.  Dulu masa kak Pushppa still kerja dengan aku,  selalu je dera dia bawak puri lah,  appom lah, belanja makan nasi daun pisang ni lah.  Sekarang ni dah tak ada geng. So mereput lah dekat office tu.  Huhuhu.

Time lunch tu,  kak Pushppa jemput aku and office mate yang lain.  Kemain kan dera mak buyung drive siap jemput kitorang lagi.  Hahaha. So bergeraklah kami ke Top Curry House, Seremban.  Top Curry House ni betul-betul berhadapan dengan Hotel Milo. Kalau orang Seremban mesti tahu punya lah Hotel Milo ni dekat mana. Kalau tak tahu juga korang Google je Top Curry House Seremban pakai handphone korang yang canggih tu.  Mesti jumpa punya lah.



Inilah dia mak buyung Kak Pushppa.  Yang belah kiri tu tau.  Bukan yang belah kanan tu,  belah kanan tuh InsyaAllah coming soon anak yang ke-3 pulak nanti tahun depan.  Hahaha kan kak Ayu. Kak Pushppa now dah kerja dekat KL sebab ikut husband dia. Tinggal lah kami-kami ni je ha. Sesekali dia balik memang kitorang date lah.



Meriah kan nasi daun pisang aku.  Oklah aku start dari kiri eh. Ada papadom,  yang hitam atas tu cili goreng masin,  sayur kobis,  pisang goreng ala-ala tempe dengan kentang tu.  Tapi ni pisang,  selalu orang Melayu buat masak lemak,  haa yang ni dia goreng sambal. Sedap wei! Dal terung, and additional kitorang tambah ikan goreng dengan ayam goreng tepung. Sedap nya. Sebab sedap sangat sampai dua kali aku tambah nasi.  Haaa pelahap kan. 



Geng menternak lemak.  Dari kiri Kak Ayu emak anak dua and Kak Balqis emak anak dua jugak. Tapi sekarang ni aku dengan Kak Balqis je geng ternak lemak. Kak Ayu sekarang tengah diet. Huhu.  Ehh Kak Ayu diet mana boleh makan nasi lah. 


Haa ni lah yang aku cakap cili goreng masin tu. Kalau makan gitu je memang berdesing telinga sebab masin yak amat. Tapi kalau makan dengan nasi, sedap gila pula jadinya. Peliklah aku dengan cili masin ni. Berubah-ubah perangai.  Ehhh! 



Ni lah vege yang aku dok tabur dekat nasi aku tadi. Dari kiri atas tu,  sayur kobis,  dal terung,  sambal pisang and acar timun nenas.  Sesuka hati aku je bagi nama macam tu kan.  Alah asalkan korang semua faham. Huhuhu. Kuah untuk nasi pun dia letak dalam bekas macam ni jugak,  tapi tinggi sikitlah.  Ada kuah dal, kari ayam and kari ikan.  Ikan dengan ayam memang tak ada,  kuah je ada. So jangan mimpilah kalau korek-korek tadaaa keluar ayam ikan pulak. Hahaha.  Kuah semata okay. 

So satu hidangan dekat sini RM7.50. Yang additional macam ayam ikan tu kena tambah harga lain lah.  Yang RM7.50 tu korang dapatlah kuah,  vege tu semua.  Tapi tambahlah banyak kali pun still harga dia sama RM7.50. Murah kan?  Aku tambah nasi dua kali pun dia tak kira tau. Sama je harga nya. Huhuhu


Manisan. Ni namanya tak reti kenyang. Before balik office beli manisan dulu. Manisan ni namanya Palkova. Haa macam Pavlova kan bunyi dia. Pal ni maksunya susu. Yang Kova tu Kak Pushppa tak tahu.  Dia bagitahu aku maksud Pal je sebab tu je yang dia tahu.  Aisshh Kak Pushppa ni. Huhu. Tapi sedap,  and rasa macam makan susu tepung baby tu.  Huhu. 

So penyudahnya aku and the gang kenyang sampai lah balik. Hehehe. 

Oklah bye! 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...