Monday, February 23, 2015

Resipi kek batik yang memang senang, mudah dan cepat yang amat-amat. Senanglah, tak caya cuba try test.

Assalammualaikum.

Eii aku rasa aku dah gemuk balik lah cuti ni. Yelah bayangkan lah start cuti dari hari Khamis sampailah ke hari ni kerja aku asyik kejap-kejap makan, kejap-kejap masak. Lepas dah masak mesti lah makan kan. Aishhhh berkilo-kilo dah lemak yang aku ternak dalam badan ni. Esok nak start diet balik. Tak boleh cheat-cheat dah. Lagi berapa bulan je nak kahwin ni. Sorry ehh sebab meluahkan perasaan pulak dekat sini. Huhuhu.

Sebenarnya buat kek batik ni tak ada lah susah mana pun. And ada macam-macam version tau resipi kek batik ni. Ada resipi yang guna telur, ada yang guna milo lah, ada yang tak guna telur lah. Haa macam-macam kan. Tapi hari ni aku aku akan bagi resipi yang memang sangat-sangat senang. And yang penting tak guna telur and milo. Jimat pun jimat. Hehehe. Sekarang kos hidup makin tinggi, so kita kena pandailah kan jimat apa yang patut khennn. Poyo sangat ayat tu kan. Huhuhu.

So let's get started:  




Bahan-bahannya senang je :-

Biskut marie ( Patah-patahkan )
Satu tin susu pekat
Satu ketul buttercup
Serbuk koko 2 peket (dalam 5 sudu besar)
Nestum (lupa nak letak dalam gambar)

Ok cara-cara membuatnya pun memang senang sangatlah wei ! Pejam mata dah siap tau.




Haa terror tak, masak pakai kuali je uolls. Abaikan kuali yang hitam legam tu. Sekarang ni fokus cara-cara nak buat kek batik je ok. Jangan dipandang kuali yang hitam tu. Huhuhu. So first sekali cairkan butter tu. Buat api perlahan je tau. Takut hangus pulak.



Then masukkan serbuk koko and kacau sampai tak ada ketul-ketul. Lepas tu barulah masukkan susu pekat. Ikut manis mana yang korang suka. Aku guna buttercup, so memang masin sikitlah. Sebab tu kena guna susu pekat satu tin.



Haa part ni yang paling best. Masukkan biskut marie sikit-sikit and kacau perlahan-lahan tau. Aku guna satu peket biskut marie. So memang tak muatlah kan kuali tu. Tapi aku muatkan jugak. Tuh sebab kena kacau pelan-pelan. Huhuhu.



Bila semua biskut marie tu dah bersalut dengan coklat, masukkan pulak nestum. Ni tabur ikut suka hati korang lah. Macam aku, aku guna 2 peket nestum 3 in 1 tu. Sedapnya sampai menjilat jari woii !



Siap dah !! Bolehlah bekukan dalam peti sejuk. Lapik tupperware or loyang korang tu dengan plastik ok. Ini adalah untuk senangkan korang bila nak potong kek batik ni nanti. Jangan lupa padat-padat kan kek batik ni ye.


Selepas beberapa jam disimpan dalam peti sejuk. Kek batik yang memang moist sangat-sangat.
Sedaplah i tell you. Huhuhu puji diri sendiri nampaknya kan.



Close up sikit. Hehehe saja je nak buat korang termimpi-mimpi kek batik yang aku buat.

So macam mana? Senang je kan. Tak banyak bahan pun. Oklah aku pun dah ngantuk dah ni. Esok bermulalah hari-hari yang busy dekat opis setelah bercuti panjang.

Oklah bye !


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...