Saturday, February 14, 2015

Resipi : Congo Bar step by step. Sharing is caring.

Assalammualaikum. 

Hari ni cheat day !!! Tetibe je kan nak mention cheat day, kau apahal? Hahaha tak ada lah, kan aku diet sekarang ni. Sebab tuh lah ada cheat day. Padahal baru seminggu je pun buat strict diet. Tuh pun nak kecoh. Tapi dalam masa seminggu ni ada lah 3 kg jugak yang turun. Tapi turun tang mana pun, aku pun tak tahu. Sama je aku rasa. So disebabkan aku cheat hari ni, itu yang mengada-ngada sangat nak buat congo bar tu kan. Apa menatang congo bar tu? Actually congo bar ni adik beradik brownies jugak, and dalam bahasa melayu dia, orang panggil brownies perang. Kalau omputih tu, yang brownies tu negro, yang congo bar ni kiranya macam tanned lah. Gitueeewww. Paham ke dokk ? Tak paham tanya, nanti aku jawab kan. Malu bertanya sesat jalan. Ehh tetibe lagi kan. Huhuhu.

So aku dengan baik hati nya hari ni nak share lah kan, resipi and step by step cara nak buat brownies tanned ni ataupun nama saintifiknya congo bar. So let's masak-masak jom :-



2 cawan tepung naik sendiri

3 biji telur yang dibasuh. Hygiene ok hygiene

1 sudu kecil esen vanilla

2 cawan brown sugar

1 sudu kecil baking soda

2 cawan butter

secubit garam

satu cawan coklat chip (optional)

satu cawan kismis


Cara-cara nak buat dia senang je. Simple and easy je tau. Tutup mata pun boleh buat. Cehh konon. Jom kita start :-


First sekali ayak tepung, baking soda dengan garam. Tujuan kita ayak tepung ni sebab nak ringankan adunan and lembutkan kek. Tapi korang kena ingatlah, kek apa-apa pun korang nak buat, make sure ayak tepung dia tau. Barulah kek tu naik dengan sempurna. Cewahhhh !



Ok dalam mangkuk lain, korang satukan butter dengan gula perang tadi tu. Sebenarnya butter tu kena potong kecil-kecik. Tapi disebabkan aku malas, aku masukkan seketul tu terus. Muahahaha pemalas bagi lah kat kau kan. 



Putar laju-laju campuran butter and gula tadi sampai kembang and warna nya bertukar jadi coklat cair macam dalam gambar atas ni.



Masukkan telur satu per satu. Kiranya macam ni lah. Korang masukkan sebiji telur, lepas tu putar. Masuk putar, masuk putar. Haa begitulah seterus nya ok.



Ni lah yang aku maksudkan masuk putar, masuk putar. Ok paham tak. Putar perlahan je tau. Takut adunan butter tadi tu tak rosak.



Haaa buruknya gambar. Kantoi beli barang dekat Rakan. Huhu. Ok sekarang ni time nak campakkan esen vanilla lah pulak.




Masukkan esen vanilla and pukul perlahan je tau. Pukul dengan kasih sayang. Macam korang pukul boipren korang tu. Ehhh !




Then masukkan lah tepung sedikit demi sedikit. Time ni pun pukul perlahan je tau. Kalau korang nak pukul laju. Boleh je. Tapi bersedialah nak dapat muka macam tepung gomak. Qu Puteh, barulah puteh. Ehh tetibe lagi kan. Hahaha.



Haa part ni yang paling aku suka. Part campakkan coklat chip sesuka hati. Aku ni memang suka sangat dengan coklat chip. Kalau korang tak suka, boleh lah letak sikit je. Sebab suka sangat sampai gegar-gegar gambar aku. Hahaha



Haa kan aku kata aku suka coklat chip. Melambak aku tambah coklat chip tau. Nak makan ni, biarlah sampai puas kan. Huhuhu




Kismis ni pun aku suka campak suka hati aku je. Huhuhu. Tapi kalau korang tak suka kismis, boleh lah tukar dengan badam ke, pistachios ke. Tak kisah pun. Jangan bantai kau pergi letak asam pedas pulak. Memang tak menjadi lah congo bars kau tu. 




Lepas tu isi loyang yang beralas kan kertas minyak, dengan adunan korang tu. Memang wajib letak kertas minyak tau. Sebab senang je nak tanggalkan and keluarkan dari loyang tu nanti. 




Lepas tu bakar dalam oven yang bersuhu 160 darjah celcius selama 45 minit ok. Ikutlah, kalau time korang check congo bar tu, adunan dia still lembik. Tambah lah masa lagi ok. 

Dan...

SIAP !


Sedapnya, sedapnya ! Aku lagi suka congo bars ni dari brownies biasa. Maybe sebab congo bars ni tak manis sangat kot. So senang je kan kalau nak try. Sila-silakan lah mencuba.

Oklah bye !


4 comments:

rulien said...

Assalam.....
Nak order bowleh ke...

Azreen Zunairah said...

Rulien: boleh je...kalau area seremban ok je..pape PM facebook ehhh

trah zain said...

sedapnyaaa ^_^

Fhatin Amelia said...

macam best jaaa nak try hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...