Friday, October 24, 2014

RESIPI : Jeruk mangga asam boi yang super duper sedap.

Assalammualaikum !

Sekarang ni kan meletop-letop orang dok buat jeruk mangga asam boi ni tau. Siap jual lagi pun ada. Tapi disebabkan aku ni kedekut, so better lah aku buat sendiri kan. Aku start perasan pasal benda alah ni masa ada sorang kawan dekat facebook share pasal dia buat jeruk mangga ni. Time tu memang tak payah nak cakap lah kan. Memang air liur dah bertakung je aku rasa. Tapi time tu ok lagi, aku still boleh bertahan, tak terpengaruh langsung dengan anasir-anasir jeruk ni. Huahuahua. 

Tapi bila semalam ada lagi kawan facebook dok post pasal jeruk mangga ni, aku memang dah tak boleh tahan dah. Dekat instagram pun dah berderet-deret orang jual jeruk mangga ni sebotol sepuluh hengget. Tak boleh jadi ni, balik kerja ni aku mesti buat jugak. Aku kena cari buah mangga jugak. Nasib baiklah officemate aku, kak balqis, dia memang ada stock buah mangga dekat depan rumah dia. So dengan baik hati, dia pun sedekah dekat aku seplastik besar buah mangga. Tapi dengan syarat kena bawa datang office esoknya. Apa-apa je lah kan. Mangga yang kak balqis bagi pun semua besar-besar and lemak-lemak gitu. Terima kasih sangat lah kan sebab rela nak sedekah buah mangga dekat saya ehh ! Yang penting sekarang ni, azam tengah tinggi nak buat jeruk mangga sendiri. 

Dah jom kita tengok bahan-bahan dia:-

Mangga muda + mangga separuh masuk (warna hijau nak ke kuning)
Asam boi satu peket
    Gula pasir (10 sudu)
Cili api 10 biji (hiris nipis) 
Garam secubit



Aku guna mangga yang panjang-panjang ni sebab rasa dia lagi lemak-lemak. Kalau yang mangga epal tu rasa dia masam yang amat. Aku buat dalam 10 biji macam tu lah, but aku tambah jugak dengan dua biji mangga epal. Before kupas kulit mangga ni, make sure basuh dulu tau kulit dia bersih-bersih. Hilangkan getah dekat kulit tu semua, baru kupas tau. Ingat !


Ni lah cara potongan pemalas namanya. Kalau cara potong yang rajin jenis yang panjang-panjang tu. Tapi bagi aku lah kan, cara potongan pemalas ni lagi sedap kot. Huahuahua ! 


Then gaul-gaul dengan hirisan cili. Kalau rasa tak nak pedas, letaklah cili tu sikit je. Macam aku ni, aku suka yang pedas, tu sebab selamba je campak cili banyak-banyak. Hehehe


Letak asam boi sebanyak mungkin yang korang nak. Aku letak dua peket sebab mangga yang aku hiris banyak. Hehehe ! Jangan lupa gaul-gaulkan tau.


Lastly, letak gula and garam. Gaul-gaul sampai sebati and biarkan semalaman. Esok dah boleh makan dah. Kalau nak lagi sedap, peram lah dua hari sampai keluar air buah tu. Sedap ! Gerenti marbeles.

Aishhh dugaan betul lah kalau buat entry pasal makanan ni, mesti air liur rasa nak menjejeh je.

Ok selamat mencuba.

Bye !

3 comments:

Cik Deeba said...

Perghhh.. terliur rasanya.. nak try la resepi ni :)

Azreen Zunairah said...

try lah...memang sedap pon...

Rosmiza Ali said...

Salam kenal Azreen! Singgah sini dari Nuffnang blogstats.. Hehe.. Kite pulak yang termeleleh air liur tengok jeruk mangga asam boi nih.. Glup2!
Oh btw, done follow u.. ^^,
RosmizaAliDotCom

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...