Wednesday, October 22, 2014

Emak ni..saja je ingatkan kita. Malu tau.

Assalammualaikum.

Nampak tak rajin nak update sejak dua menjak ni. Nampak tak nampak tak ? Huahuahua. Sebenarnya aku tengah tunggu kek aku masak. Sementara nak tunggu dia mengembang dalam oven tu, dari boring tak ada buat apa-apa. Baik aku tulis apa yang patut dekat sini kan. Yelah esok kan cuti. Deepavali kan. Weehuu ! Bestkan duduk dekat Malaysia ni, time raya kita cuti, time raya Cina kita cuti jugak, time raya India pun cuti. Kalau ada sepuluh lah bangsa dekat Malaysia ni kan, mahunya sepanjang tahun cuti. Bestnya !

Oklah aku nak share satu cerita yang memang memalukan diri aku, tapi disebabkan cerita ni masa aku kecil, so apadehal. Aku nak cerita jugak. Mana tahu boleh jadi iktibar dekat orang lain, terutamanya budak-budak tadika ke, sekolah rendah ke. Budak-budak sekarang kan semua dah ada sebiji Ipong sorang satu kan. So manalah tahu, masa tengah Google cara nak memikat hati ketua pengawas, terjumpa pulak blog akak ni kan. Hehehe. *Tetibe*

Sekarang ni memang jadi rutin harian aku dengan emak aku, setiap malam memang keluar cari makanan. Yelah masing-masing kan rajin sangat nak memasak ni. So alternatifnya, kita tapau je dekat kedai tomyam. Then masa tengah tunggu makanan sampai, emak aku ni tiba-tiba je cakap macam ni, "Ehh jatuh budak tu nanti, ayah dia tak tengok ke tu, haa kakyong masa kecil-kecik dulu macam tu lah. Suka sangat jongket-jongket kerusi, sekali terlentang, tahu pulak melalak, Ingat tak! "

Gulp! Masa tengah syok-syok sedut teh o ais, boleh pulak emak aku kaitkan aku dengan budak tu. Apahal pulak emak ! Apa kena-mengena along dengan budak tu. Begitulah dialog aku kepada emak aku yang aku nampak macam kecil besar kecil besar je time tu. Aishhh ! Aku pun perhati je budak kecil tu. Secara tiba-tiba terimbau balik kenangan dulu. Tak silap aku umur dalam 4 or 5 tahun macam tu lah. Memang aku suka sangat jongket-jongket kerusi. Bajet bajet macam terror lah kan. Sekali haa kau terlentang ! Ambik kau. Sakit nya kepala aku bila jatuh terlentang tu pun aku still ingat sampai sekarang. Malu bila jatuh tu pun aku still ingat lagi. Nasib baik lah masa tu kecil lagi. So orang kesian lah kat kita sebab comelkan. Burggghh *mata ke atas tangan ke bahu* Cuba kalau dah besar macam sekarang ni kau jatuh kerusi, mahu seminggu orang dok mengata and gelakkan aku tau.

Korang tahukan macam mana jongket kerusi ni kan. Tipulah kalau tak pernah buat time kecil kecil dulu.Kejap aku bagi contoh:- (Gigih tau lukis pakai paint, gigil-gigil tangan i)



Ok lah, masa time ni kan elok je kau duduk kan. Tapi disebabkan rasa tak mencabar langsung, aku tukar pulak ke posisi macam dekat bawah ni:-


Haa aku jongketkan kerusi tu and sengetkan kan sikit. Kejap turun, kejap aku naik balik. Masa tu memang tak boleh nak cakap apa lah kan. Syok habislah time tu. Hahaha. Perasaan masa dapat bangun dengan selamat tu kan, memang masa tu, kau rasa kau sorang je yang hebat sebab kau rasa kau sorang je yang berjaya buat macam tu. Orang lain semua tak pandai. Huahuahua ! 

Bila nasib tak baik, haa terlentang lah kau. Pakej sekali dapat dengan kepala terhantuk dekat lantai, and tangan terseliuh. Tu lah bila emak ayah cakap jangan buat...jangan buat. Kau nak buat jugak. Sekarang rasakan. Eh emosi pulak, padahal diri sendiri punya salah. Hahaha.

Masa ni kan, memang melalak habis lah kan. Saja je buat-buat nangis sampai tersedu-sedu. Yelah orang ramai yang kesian kan time ni. Sebenarnya nak cover malu. Hahahaha. Ehh lupa nak cakap, masa ni aku guna kerusi plastik tau. Faham-faham je lah kerusi plastik ni kan lembut. Tu yang sampai terlentang aku jadinya. Ehh still nak salahkan kerusi kan, padahal diri sendiri yang salah.


Lebih kurang besar macam ni lah time aku jatuh terlentang dulu. Hehehe. Nanti anak aku nanti, aku nak ikat kaki dia kat kerusi tu. Biar tak dapat gerak and buat apa-apa. Hahaha.

So wahai adik-adik, akak nak nasihatkan. Kalau dekat kedai makan tu, elok-elok sikit perangai. Jangan jadi macam akak, tak semenggah perangainya. Oklah kek dah masak.

Bye !


2 comments:

Norhanita Mohd Yusof said...

Heheh. Kecik2 dulu memang suka jongket kerusi. Time dkt sekolah. Sib baik x pernah jatuh.

Azreen Zunairah said...

hahahaha seb baik lah kan..kita ni nasib x baik je..hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...