Wednesday, May 11, 2011

Resipi- Udang butter yang memang sodap ! Hekhek

Assalammualaikum !

Actually benda alah ni dah lama dah aku masak. Minggu lepas punya lauklah kiranya. Tapi kira ok lah kot sebab first time try dah menjadi. And lagi satu memang senang nak mampos lah sebab aku ni jenis masak lauk mesti nak yang senang-senang je. So disebabkan resipi yang kawan aku si Sab bagi ni pun memang senang. So apalagi ! Marilah kita bersama-sama menyepahkan dapur. Before that mehh aku tunjukkan udang butter yang tak seberapa nak cantik tapi sodap ! huhuhu

Dalindareen7045

 Dalindareen7047

Nampak sedap tak ? Hahahaha. Gile over aku kan letak gambar besar gebak ni. Padahal udangnya tak ada lah besar mana pun. Ok mehh sini aku nak share resipi dia pulak.

  • Udang bersihkan and perap dengan garam and bawang putih yang ditumbuk. Kalau nak sedap, perap lagi lama pun boleh. Baru ummmmph !
  • Aku goreng udang ni setengah masak and jadi warna oren dulu. Ikut koranglah. Kalau nak udang tu garing boleh jugak. Hehehe.
  • Hiris bawang merah, cili api, daun bawang and daun sup.
  • Then ambil telur dalam empat biji and campurkan dengan susu cair. Kacau sampai dia kembang ok.
  • It’s time for masak-masak ! hehehehe
  • Mula-mula ambil butter dalam dua sudu and masukkan bahan-bahan yang dihiris kedalam kuali. Tumis sampai naik bau dia tau.
  • Then masukkan udang yang telah digoreng separuh masak tadi. Kacau sampai udang tuh betul-betul masak.
  • Bila udang tuh dah garing, masukkan pulak telur yang dicampur dengan susu tadi and kacau telur tuh sampai dia jadi macam scramble egg.
  • Dah siap !!!

See see senang je kan. Ni lah lauk yang paling senang pernah aku buat. Sebab apa senang, sebab aku malas nak masak lauk yang susah-susah. Hehehehe. Oklah aku nak pergi jemput adik aku balik sekolah pulak.

Bebboiii !

12 comments:

damha said...

nampak macam sedap je resepi udang butter ni...fuyoo..senang n ringkas je cara2 nk wat... tahniah diatas kejayaanmu memasak...he333

Azreen Zunairah said...

damha: heheheh damha ni suka betul datang belog reen kan..reen bukak link damha x bleh..bg link blog boleh?

IN said...

mmg sodap udang butter..
thanks for sharing the recipe.. mau try lak ehhh..

Azreen Zunairah said...

IN: trylah wat...memang sodap..huhuhu

Farhan Zulhusmi said...

sedapnya.....
emm...boleh cuba nie...
kejap erk...duduk sini lama sikit boleh kn??
nak salin resipi....

damha said...

saya xde link blog la reen...he333

cik ayin said...

sedap..perot lapar



nak sket..huuu

Azreen Zunairah said...

cik ayin: heheheh mehlah dtg umah..huhuhuhu

damha said...

slm reen...saya xde link blog la...he333

Azreen Zunairah said...

damha: fb ada x???huhuhuhu

damha said...

fb pun xde le...he3333...

Azreen Zunairah said...

damha:lorhhh tipu !!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...