Sunday, December 21, 2014

Resipi- Sponge cake yang sangat senang yang amat !

Assalammualaikum !

Huarggghhhh ngantoknya ! Esok kelas pagi, start pukul 8 pulak tuh. Memang aku kena meng gigihkan diri lah esok bukak mata luas-luas drive dari Seremban ke Shah Alam kan. Tapi mata ni tak reti-reti pulak nak tidur, so lagi sekali aku dengan gigihnya update pasal resipi sponge cake yang senang yang amat. Jangan kejap lagi aku bantai krohh krohh depan laptop ni sudah. tak pasal-pasal air liur berkumpul je atas keyboard. Uwekkkk tak senonoh sangat perangai kan, nak cerita pasal makanan, tapi dok bantai mukadimah pasal air liur pulak kan. Huahuahuahua sorry ampun !

Sebenarnya resipi sponge cake ni dah lama pun aku simpan, tapi baru hari ni tergerak nak buat. Tu pun gigih nak buat sebab ada orang tempah and nak sponge kek pulak. Kiranya ni first time lah hakak buat sponge cake ni tau and dalam sejarah aku dengan berani nya try untuk pertama kalinya then bagi orang makan terus. Dibuatnya kek tu bantat ke, mampus aku kan ! Dahlah barang untuk kek beli cukup-cukup je. So diharapkan segala kesilapan di maafi. Kalau tak sedap bagilah tahu aku ehh, nanti aku ganti dengan kek yang lagi sedap. Kelaaasss kan ! Kejap lagi, semua orang yang order kek dengan aku bantai cakap kek aku tak sedap, haaaa memang saja je lah kan nak mintak tukar kek baru kan. Huhuhu. Tapi alhamdulillah, sponge cake ni memang menjadi sangat-sangat.

So jom kita tengok bahan-bahan nya ye kawan-kawan :-

 DSC_0780

Bahan A

1 cawan tepung

1 sudu ovallete

5 biji telur

1 cawan gula

1/2 sudu serbuk penaik

 

DSC_0782

Haaaa gini lah kekdahnya. Pukul semua bahan laju-laju guna mixer selama 5 minit ye. Jangan bantai pukul sampai setengah jam pulak. Confirm !! Bantat lah kek kau. Huhuhuhu. Aku tahu yang kau excited pegang mixer kan. Haaa 5 minit je ok, jangan cakap aku tak ingatkan. Abaikan mangkuk yang tuh. Time ni aku dah buat adunan yang kedua, teringin nak buat sponge cake coklat pulak. So kalau rasa nak perisa coklat ke, pandan ke, oren ke. Masukkan perisa dia siap-siap sebelum pukul laju-laju ye.

Bahan B

Air masak setengah cawan

DSC_0783

Time ni masukkan air sikit-sikit tau, lepas tu pukul perlahan je. Tadi pukul laju-laju kan, sekarang make sure korang perlahan kan speed mixer tu. Kalau korang pakai mixer tangan, buat gaya ala-ala kacau lauk kari yang dah masak menggelegak. Haa mesti korang kacau perlahan-lahan kan sebab tak nak santan pecah minyak kan. Haaa begitu lah jugak kek nie. Slow and steady.

Bahan C

Minyak jagung setengah cawan.

Haaa masukkan pulak minyak jagung sikit-sikit tapi make sure, bukan pakai mixer ke, or hand mixer ke, or apa segala mixer lah ye. Pakai senduk biasa je then kaup sikit-sikit. Paham dokk ? Ke dok pahe ? Lepas tu siaplah adunan sponge cake kita tu, bolehlah dibakar pada suhu 150 darjah celcius selama 45 minit ok. Make sure pakai api atas bawah ye, or kalau bahasa omputih nya, both.

Dah siap !

DSC_0784

Memang gebu sangat uolllsss. Gebu seperti tuannya. Opsss !

 

Sedap kalau makan macam tu je. Bolehlah feeling-feeling mat saleh kan, hi tea makan sponge cake dengan coffee dekat laman rumah. Amboiii memang omputih sangat. Serius memang sedap makan macam tu je, sampaikan adik aku pun ulang alik datang dapur nak rasa sponge cake ni. Lepas dah kena marah, dah brainwash yang kek ni untuk customer. Barulah tak berani nak ambil. Sebab kesian punya pasal, potong lah kek ni saiz kecik sikit. So boleh lah adik aku makan. Anyonyo cian dia ehh !

DSC_0786 Ni lah dia hasilnya. Coklat sponge cake dengan layer cream cheese yang yumm yum. Walaupun rupa pucat je. Tapi alhamdulillah sedap tau. So senang je kan nak buat, jomlah apa lagi, esok hari Ahad kan. Sesiapa yang free, and tak tahu nak masak apa, boleh lah masak sponge cake ni. Boleh feeling-feeling omputeh kan. Huhuhu. Oklah nak tidur lah.

Bye !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...