Wednesday, December 10, 2014

Berjimba di Taman Ular Ulu Bendul, Negeri Sembilan.

Assalammualaikum !

Sebenarnya dah lama dah entry ni terperam dalam dashboard aku ni. Entah kenapa malas je rasa nak publish. Maybe sebab aku asyik terfikir kalau aku publish cerita ni dalam blog, mesti emak aku tak nak baca. Jangan tak tahu tau, mak aku ni pembaca setia blog aku ni. Saja leteww kan nak stalk blog iteww kan. Yelah mana tak nya, dengar perkataan ular je, emak aku dah seriau lain macam, apatah lagi nak tengok, nak menatap, nak pegang, nak cium bagai ular tu. Tapi kan...ahhh tak kira aku nak publish jugak. Huahuahua.

Actually, kitorang pergi ni lepas kenduri dekat Terachi, Kuala Pilah. Time tu jam baru je menunjukkan pukul 2 petang. Rasa macam pelik jugak, kitorang satu family habis makan awal dekat kenduri tu. Selalunya dekat pukul tiga barulah terhegeh-hegeh masing-masing nak balik. Tuan rumah pun dah jeling-jeling je kat kitorang. Hahaha. So disebabkan awal lagi, adik aku pun ajak lah beli makanan dekat Ulu Bendul. Tak reti-reti kenyang lagi kot adik aku ni. Masuk-masuk je Ulu Bendul, emak aku cakap, ehhh tak silap emak dekat dalam ni ada taman ular, jom kita pergi tengok nak ? Aku dengan adik aku, bila dengar je ular-ular ni teruslah setuju je kan. 



Muka happy je bila dapat tengok ular, adik aku yang kecik ni memang excited sangat-sangat dengan segala benda yang berkaitan ular ni. Tuh yang beria-ia ajak aku pergi sini. Ok aku nak bagitau eh, jalan nak pergi taman ular ni kena mendaki bukit tau. Kereta kena park dekat luar, then korang kena menapak mendaki bukit kalau nak masuk taman ular ni. Haaa elok sangat lah tuh kan, dah lah aku dengan emak aku pakai baju kurung, memang gigih betul lah mendaki pakai kain. Huahuahua


Yeahhh akhirnya dah selamat pun mendaki. Memang berpeluh-peluh lah nak naik atas tu. Sesiapa yang rasa nak exercise tu, mamang sesuai sangat lah kan mendaki kan. Aku ni, dah lah perut kenyang makan lauk kenduri, memang azab lah nak naik atas tu. Tapi jangan risau ye uollss, tak jauh and tinggi mana pun, saja je nak heboh. Huahuahuahua. Nampak tu, nampak tu, kitorang nak skodeng ular sawa batik.


Haaa nampak tak ! Macam ngeri je bila tengok gambar ni balik tau, tiba-tiba je bulu tengkuk meremang. Geli wei ! Entah apa kenalah kan ular ni kemain aktif, rajin pulak nak panjat-panjat kan.


Tadi pandangan dari belakang, sekarang ni pandangan dari depan pulak. Aku ni buat-buat lah berani kan, pergi masukkan jari dekat lubang-lubang kecil tu sebab nak usik badan ular tu. Lepas tu buat muka bangga sebab dapat usik ular. Huahuahua kecoh sangat kan !


Angah dengan haiwan peliharaan dia. Angah ni berani sikit compare dengan aku and adik yang kecik. Yelah mana taknya, kadang-kadang tu kan, cicak kan nakal, so dia selalu snagat terjatuh dalam sinki. Selalunya jatuh time aku rajin basuh pinggan lah kan. Time tak rajin tak ada pun jatuh. Yang si angah ni relax je pergi pegang cicak ni and campak dekat luar. Kalau aku lah kan, dah meliuk lentok dah badan aku sebab geli. Eiiii ! Yang ular ni pun relax je dia genggam. Beraninya lah oii.


Dalam sangkar ni je, ada tiga ekor ular sawa batik berkongsi bilik. Bagus sangat kan. Sharing is caring. Huahuahua. Aku tengok pun rasa seram semacam je. 


Muka puas sebab dapat pegang ular walaupun sikit. Huahuahua. Adik aku ni mula-mula je berani lepas tu bila suruh tangkap gambar dengan ular sawa,nak lari-lari pulak. Nyampah. 


Haaa ni lah dia emak yang memula je acah-acah berani ajak pergi taman ular. Last-last duduk je dekat hujung dunia, jauh pulak tuh dari kitorang adik-beradik. Aishhh emak ni, Macam mana kalau kitorang kena telan dengan ular sawa ni semua haaa ?


Baby phyton yang omey omey ! Ni baru baby dah besar macam ni tau, kalau dewasa macam aku ni haa, tak tahulah besar mana dah. Masa ni lah aku acah-acah berani pegang ular sawa ni, bila dah sentuh je, rasa sejuk-sejuk. Nampak berkilat kan, tapi rasa sejuk je tau. Lepas tu, first time tau nampak ular berak, comel je taik dia dia. Ehh kau dah kenapa nak cakap taik comel kan. Gile ehhh !


Selain taman ular, ada jugak jambatan gantung dekat sebelah taman ular ni. Bila rasa macam dah boring tengok ular, boleh lah lalu dekat jambatan gantung ni. Tengok tu, dia dah cakap had beban 400 kg je yang dibenarkan. Nasib baik bukan 40 kilo. Kalau tak dah lama sentap tau, sebab aku ni dah lebih 40 kilo dah. Huahuahua


Masa dekat atas jambatan gantung ni, aku bantailah melompat-lompat. Bila jambatan tu dah bergoyang-goyang ke kiri ke kanan, tau pulak kau nak huru hara panggil emak kan. 


Tak ada gaya lain ehh adik. Semuanya nak main peace peace je. So jom lah kita balik ! Dah puas kan tengok ular and lompat-lompat bagai kan. Masa nak turun bukit ni syiokk sikit, yelah sebab menurun kan. Tapi pastikan korang pakai selipar yang bunga dia still tebal lagi. Sebab jalan dekat sini licin sikit. Ehhh muka emak nampak happy je kan. Taulah ular-ular tu semua dah jauh kan. Huhuhu.


Dekat sini pun ada chalet jugak, kalau rasa-rasa nak menikmati alam sekitar. Boleh lah korang tidur dekat sini. Tapi bagi aku lah kan, macam seram je. Yelah mana tak nya, dah lah dalam kawasan hutan, lepas tu dekat dengan taman ular pulak tu. Ular + hutan. Eiii mak tak sangggup. Mak tak sanggup !


Sekian sahaja cerita aku pasal taman ular ni. Macam cerita kanak-kanak pulak kan nak cerita pasal taman ular lah, jambatan gantung lah. Hehehehe. So far bagi aku, best pergi dekat sini, sebab dapat tengok ular. Mana-mana pakwe yang nak tunjuk hebat pegang ular dekat makwe dia, boleh lah datang sini. Silap-silap makwe kau terus ajak kau bela ular sebab dah terpedaya dengan kehebatan kau. Mihmihmih rasakan, nak berlagak sangat kan ! 

Oklah bye !



2 comments:

ijad said...

salam ziarah

Puteri Miasara Aqila said...

menarik. thanks. masuk free je kan? hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...