Sunday, October 24, 2010

Sesi Photoshoot bersama Boipren!wee~

Assalammualaikum semua!

Terus-terang aku cakap, aku bukanlah girl yang ada camera canon or nikon yang dia punya megapixel punyalah berpuluh batu jauhnya boleh zoom tau. Yang aku tau, time aku boleh dapat camera tu juz time aku ada duit beribu-raban nanti. Buat masa ni, belanja pun aku harapkan duit ptptn yang tak pon sampai 3000 untuk satu sem. Tu pun boleh habis dalam masa sebulan tau, lepas da abis barulah kau macam orang sasau menagih simpati kat parents minta dorang masukkan duit. Hehe. Then aku ni bukanlah pandai sangat macam profesional photographer yang boleh senang-senang cari sudut nak ambil gambar yang lawa-lawa. Seriously, aku memang tak ada kemahiran macam tu even ilmu masak-masak pun bukannya aku pandai semua. Tapi disebabkan aku minat sangat dengan bidang fotografi ni, so terwujudlah gambar-gambar yang tak semenggah! hihi

Ok,kita mulakan dulu dengan gambar tak lain tak bukan mestilah owner blog ni kan.

Dalindareen4342 masa ni memang tujuan aku nak dating ngan boipren aku ni tapi alang-alang dah ada tempat yang cantik, so dengan berbekalkan hp 5800 express music aku ni, jadilah sesi photoshoot khas untuk boipren aku je,huhu. Takmo orang lain tau.

Dalindareen4323kadang-kadang tu jeles tau dengan orang yang ada dslr canon or nikon. seriously rasa hina gila tau, yelah orang sebelah kau ambil gambar pakai dslr, yang kau pula mampu pakai hp je and by that time perasan lah konon-konon nya hp kau tuh macam dslr haram jaddah!hehe.

Dalindareen4329

Aku pernah pegang sekali je dslr tuh tau. Tapi yang tu pon brand Nikon kalau tak silap akulah. Aku try test ambil gambar pakai dslr tu then tengok lah gambar yang aku capture tadi. Takdalah lawa mana pun (sebenarnya tengah terima hakikat yang dslr tu bukan aku punya). Tapi seriously, bila aku tengok gambar yang aku view tu, aku rasa cantik lagi gambar yang aku tangkap pakai hp tau. So then, masa tu lah aku sedar, gambar tu jadi cantik bukan sebab kamera kau mahal ke or hp kau mahal tau but dia bergantung pada teknik kau capture and usaha kau untuk edit gambar tu jadi cantik.

Dalindareen4335 Aku bab nak edit pakai adobe photoshop, aku ngakulah aku memang tak reti satu benda pun. So sesapa yang bermurah hati nak ajar aku guna adobe, silalah PM me at Facebook keyh! yang aku reti kan pakai satu benda je tau, Photoscape. hahaha sila gelak sekarang and sila cakap “ala setakat photoscape budak sekolah rendah pun tau”. Yess! i admitted yang aku memang tak pandai guna software tu semua. Ada kat laptop aku pun juz nak memberatkan then last-last aku uninstall balik.hahaha

Dalindareen4337 Even aku guna photoscape pun but ramai member-member aku kat facebook dok tanya-tanya software apa yang aku pakai and camera apa yang aku pakai. Then bila aku cakap pakai hp and juz software photoscape je aku pakai. Ramai yang tak percaya tau. Hey dude! even kau ada kamera yang mahalnya boleh beli banglo 3 bijik tapi kalau setakat tangkap gambar pun macam budak-budak baru pandai pegang kamera. Baik tak payah, buat membazir duit kau tau! emosi ni!hahaha

Dalindareen4559 Lagi satu faktornya, background and view kau mesti cantik tau baru boleh menghasilkan gambar yang berkualiti tanpa pakai kamera yang mahal.huhu

Dalindareen4572model tak hensem or cantik tak apa tau! But teknik yang digunakan masa tangkap gambar tu HARUSLAH betul so then gambar and model dalam tu akan jadi cantik or hensem.

Dalindareen4580Last but not least, owner blog pun nak tempelkan gambar dia jugak! huhu then kat sini aku nak tekan kan yang sesuatu gambar tu jadi cantik bukan sebab adanya kamera yang mahal but teknik yang digunakan betul and Master dalam editing gambar.

p/s:

~sebenarnya blog ni ditulis sebab jeles dekat orang yang ada dslr..huhu! 

6 comments:

farah | mrs.edy said...

wahh..bestnya berphotoshoot..

saya yg dipanggil aReeN said...

farah:memang beshh woo!!lagi2 dengan abg sayang saya

Lizzie Yasmin said...

saya shoot awk.. awk shoot saya.. hehehe..

saya yg dipanggil aReeN said...

lizzie:boleh2...bila kita nak berphotoshoot...hehehe

anim said...

wah beshnye..amek gmba dating2..negh3..jeles...

adeh kutuk org ade dslr ker??..br nk beli..tp rase mcm tol lak pe reen kate..

huhu...cmne ae>>??.
doa lah anim leh beli..sob3...

saya yg dipanggil aReeN said...

anim::alah kalu mampu belilah...bukan kutuk lah juz try accept the fact yg i nieyh xda dslr..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...