Saturday, January 24, 2015

Wedding Preparation: Ohh tidak ! Tak lama je lagi tu. DIY or ready made?

Assalammualaikum.

Malu-malu je hujan nak turun dekat Seremban hari ni. Keluar pun titis-titis kecik je. Cuaca pun mendung je. Best tidur petang-petang ni. Tapi mata tak boleh nak tidur lah pulak. Aissshh petang-petang tak baik tidur. Cehh konon, padahal selalu je aku terbungkang petang-petang cenggini. Kang bila aku dah terbungkang krohh krohh, mula lah emak aku jerit " kakyong oiiiii, awak tu nak berkawan dah tak lama lagi, ubah-ubah lah perangai tuh oiii ". Ohh sangat pedih menikam kalbu tau kata-kata emak aku tu. Hahahaha. Orang lama-lama memang panggil kawen tu berkawan kot. Ok lupakan je pasal tidur petang ni.

Tadi jalan-jalan lah dengan emak aku dekat area Senawang tu, konon-konon nak keluar duit sikit then tiba-tiba je terjalan dekat area kedai-kedai yang jual barang kahwin. Tengok-tengoklah apa yang patut then terjumpa lah dulang hataran yang cenggini rupa nya. Motif sangat kan semua nak tiba-tiba. Hahahaha



Sumber : Encik Google

Haa macam ni lah yang aku jumpa tapi jenis yang bulat lah. Harga pun lagi murah dari Mr. DIY. Dekat kedai kahwin ni, harga dia RM3.80 sebiji kalau beli 3 jadilah 10 hengget then dekat Mr. DIY 4 hengget lebih kot kalau aku tak silap lah. Emak aku pun cakap, beli je lah kakyong sementara ada duit ni. Aku ni still berbelah bahagi lagi hati ni. Cakaplah dengan emak aku, lain kali je lah mak. Sebab kan dalam kepala otak aku ni ada macam-macam idea. Tinggal mampu dengan tak mampu je nak buat. Yelah kononnya nak jadi pengantin DIY kan. Apa menatang d.i.y tu? D.I.Y tu maksudnya do it yourself. Betul lah kan orang cakap, and dari pengalaman kakak-kakak ofis yang dah kahwin, makin dekat tarikh, makin semangat nak buat macam-macam, makin banyak duit keluar, makin tak cukup masa nak siap kan semua benda. Aku ni cita-cita je tinggi, tapi tak tahulah mampu ke tak nak buat cenggini:-


Sumber : Facebook group Bride to be

Aku ni kan dalam kepala asyiklah nak buat gaya vintage. Sebab bagi aku, gaya vintage ni simple but sweet. And yang paling penting comel sangat. Aku bukan lah jenis yang suka sangat benda-benda blink blink, glamour sangat, ekslusif. Itu bukan aku. Aku lagi suka dengar orang cakap ehh comelnyaaaa ! Dari dengar orang cakap ehh cantiknyaaa. Hahahaha Cehh ngada-ngada sangat kan. Sesiapa yang memang kenal aku, memang tahu yang aku ni sangat suka dengan colour pink, polkadot and riben. Acah-acah gugurl sangat kan. Wekkkk ! Tapi itulah, mampu ke tak aku nak buat sebijik macam dalam gambar atas ni eh? Kalau tak dapat sejibik pun, ala-ala pun boleh. Uiiiit dilema sungguh tau !

Tak pun aku campak je barang hantaran tu semua dalam bakul macam dalam gambar bawah ni:




Haaa simple je kan hantaran macam ni. Campak je semua dalam bakul lepas tu kau campak jugak bunga baby breath sekeliling barang hantaran tu kan. Ahhh sukanya dengan bunga baby breath. Boleh feeling-feeling macam artis Korea Yoona kejap kan. Muahahaha perasan bagi dekat kau kan !

So persoalannya sekarang ni, DIY or aku beli ready made je? Ohh dilema sungguh lah. Help help help me !



Oklah bye !









4 comments:

Nabiela Rahman said...

DIY je la..... sbb kalau DIY kita tau mana nk tambah mana nk kurang mana yg kne dgn kemampuan mana yg kita rasa cukup so plan from now on.... beli je mana yg terpikir and plan it.... event akak pun DIY dan jgn rasa masa masih pnjg sbb x byk dah masa yg tggl so the preparation is needed from now on.... heheheheh last minute lagi menyeksakan..... akak lg lah sama gak nie masa tggl 3 ke 4 bulan je lagi.....

Nurani SHAKLEE said...

kalau kita, prefer DIY.

tapi sebab kita pun x kreatif, so masih berbelah bahagi lagi nak buat sendiri or upah orang je.

Azreen Zunairah said...

Nabiela Rahman: Itulah fikir nak DIY je...tapi tuhlah...x berapalah nak kreatif snagat...huhuhu...

Azreen Zunairah said...

Nurani Shaklee: Tuhlah kan...macam mana tuh..kita pon sama berbelah bahagi jugak nie..muahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...