Friday, July 26, 2013

Bayangan Pertama

Assalammualaikum semua !

Selamat pagi semua ! Hari ni kejap je dah hari jumaat kan. Untunglah negeri yang ambil cuti sempena Nuzul Quran. Tak payah pening-pening nak pergi kerja. Seremban tak cuti pulak hari ni. Saja lah tu kan nak suruh aku yang rajin ni pergi kerja kan. Mata ni pun tak boleh lelap sejak lepas Subuh tadi. So dengan gigihnya pergilah godek-godek semua page yang dok jual baju untuk raya.

So lepas diteliti dan diperhatikan dengan betul-betul. Aku tengok kebanyakan fesyen baju yang dijual semuanya sama je pattern dia. And yang paling obvious ialah fesyen peplum. So aku dah dapat dapat bayangkan raya aku dekat kampung kali ini dikelilingi oleh akak-akak, makcik-makcik, adik-adik, nenek-nenek yang akan bergaya dengan fesyen peplum. Haiyooo masing-masing nak jadi Saloma lah katakan.

Seriously aku pun dalam kalangan orang yang minat jugak dengan fesyen pelum ni. Tapi apakan daya badan aku ni aku rasa macam tak sesuai je nak pakai peplum. Dah lah peplum tuh jenis baju yang kembang dari pinggang ke peha. Tambah pulak dengan badan aku yang memang sejak azali kembang dekat peha, memang tak sesuai langsung lah kan nak pakai peplum. Tahu kan fesyen peplum macam mana kan ? Kalau perempuan tipu sangat lah kan kalau korang kata korang tak tahu apa ke benda hazabedah peplum tuh. Kalau lelaki yang cakap macam tuh aku percaya. Sebab bestfriend aku, bila aku sebut nak design baju peplum, dia boleh selamba badak cakap. Apa benda nya tuh, buah ehh ! Wei apahal pula ! yang buah tuh pelam sayang oiit, ni fesyen peplum lah ! You know what it’s mean by fashion ? 

935908_537831899585317_761702449_n

Page yang jual baju cantik-cantik- Minaz Boutique

Lepas tuh aku tengok tahun ni memang semua design baju, mesti akan ada lace. Tak banyak pun mesti ada sikit jugaklah yang terselit dengan lace. Haaa sama jugaklah dengan design baju family aku tahun ni. For the first time semua pakai warna sedondon then mesti ada lace. Yang ada lace pun, just aku dengan mak aku je lah. Adik-adik lelaki aku dengan ayah aku apahal nak pakai baju melayu ada lace pulak. Baju untuk hadek-hadek and anak ikan boleh lah kan kalau nak ada lace. Mih mih mih !

522290_354282451332860_201188022_n

Baju and warna ala-ala baju raya aku dengan emak aku tahun ni. Mih mih mih !

So aku memang dah dapat bayang kan dah, kalau pergi beraya mesti pattern baju masing-masing nak lebih kurang sama je tau. Jangan ada yang sama fesyen, sama warna and sama design sudah lah. Kalau tersama pun tak ada masalah, kau cakap je lah yang kain korang ni satu kayu, memang lah sama. Mih mih

DSC_0014

Sekarang ni entah apa masalahnya entah, kalau pergi Giant ke, Tesco ke, Jusco ke mesti berusaha keras nak cari cermin then buat self potrait dengan adik aku. Adik kecik kakyong dah tinggi. Yang dalam gambar ni aku tak sama tinggi dengan adik aku ehh, aku bongkok kan badan sikit. Tuh yang nampak lebih kurang tinggi je. Hehehe ! Ayat tak nak kalah kan. Huhuhu.

DSC_0060

Cermin dekat tempat sayur dengan buah pun tak terkecuali jugak lah. Kemain gigih pergi sengetkan badan nak tangkap gambar dekat situ. Last-last bila toleh, ada makcik pandang tak puas hati je dekat aku. Apahal plak makcik ni ! Lepas tuh baru tersedar, kat situ bukan rumah kau, orang lain nak pilih sayur nak buat berbuka, kau sibuk-sibuk nak buat cerita sayur kau dekat situ jugak. Lepas tuh makcik jugak yang dipersalahkan sebab pandang kau dengan cara tak puas hati. Haa nampak tak permainan dia dekat situ. Hahahaha !

Oklah dah jauh sangat dah cerita aku ni, nasib baik tak buat dua tiga bab. Sampai esok pun tak habis kalau asyik cerita pasal sayur and cermin. Dari membebel better aku pergi iron baju kerja.

Oklah semua, bye and selamat bekerja !

2 comments:

dear xila said...

tu tangkap gambaq kat giant ke tu? huhu

Azreen Zunairah said...

haah lah...xda tempat lain nak pergi...hehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...