Saturday, October 27, 2012

Please believe yourself !

Assalammualaikum !

Sebelum terlambat aku nak ucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha. Kepada sesiapa yang bernama Aidil Adha, silalah sambut hari raya ni dengan meriah ehhh. Sebab bukan senang nak menyambut sesuatu yang ada sangkut paut dengan kita. Even besday pun, just akan disambut kalau ada orang teringat dekat kita and nak bagi hadiah dekat kita. Aishhh pobondo ehh kau melalut ni. Memang selalu terover kalau bab taip intro tau.

Aku perasan dalam blog aku yang semakin hari semakin tak menarik ni, takda satu pun aku cerita pasal apa yang aku buat masa study dekat Uitm ni. Ok harap maklum ehh, kalau sesiapa yang memang pembaca setia blog ni, memang akan tau yang sekarang ni aku tengah sambung belajar. Tapi bukan full time lah. Just buat part time je. Puiiii ! Ingat macam glamour sangat lah kan sampai nak ada pembaca setia kan. Takpelah, syok sendiri pun aku tak kisah sebab walau macam mana pun aku still nak cerita jugak. Hehehehe.

Aku tak tahulah kadang-kadang apa yang aku buat ni betul ke tak. Yelah mana tak nya masa time diploma dulu, aku ni just ambil hotel management je kot. Tup tup masa nak ambil degree, aku pergi ambik course Business Finance yang memang tak ada sangkut paut langsung dengan apa yang aku belajar time diploma dulu. Aku ambik course ni pun sebab aku pikir, course ni relate dengan apa yang aku kerja sekarang ni.

Susah ke tak course ni? Ya Allah mahunya tak susah course ni. Bayangkan lah budak hotel management belajar Finance. Macam orang Melayu yang sejak azali makan nasi dari kecik, tetibe kena makan kacang peas and roti tiap-tiap hari macam orang putih. Ehhh kenapa kacang peas ehh, kenapa bukan baked bean ehh. Ahhh pedulikan aja !

At first memang aku terbangak-bangak dalam kelas sorang-sorang. Terangguk-angguk sorang-sorang kononnya macam paham sangat-sangat apa yang lecturer cakap. Padahal tak pun. Nasib baiklah orang sebelah kanan aku budak accounting, yang sebelah kiri pulak memang sejak awal lagi ambil business. So apa yang tak paham, aku boleh lah tanya dorang kan. Memula aku takut jugak sebab orang cakap, sistem pembelajaran dekat Uitm tak sama macam dekat poli dulu. Tapi nasib baik, aku yang budak part time ni still lagi disuap-suap dengan nota dari lecturer. Kalau tak paham tuh, dia akan ajar lagi sampai paham. Cuma kadang-kadang masa buat assignment sorang-sorang dekat rumah, aku rasa macam susah sangat tak ada kawan-kawan dekat sisi untuk bincang sama-sama. Memang lah boleh call, skype, fb and email bagai, tapi susah jugaklah bagi aku. Tak tahu nak cakap macam mana.

Dalindareen8929

Over tak tunjuk student card macam ni. Aku memang tak puas hati sebab tetibe rasa nama aku dah macam pelik je bunyi nya. Tak complete. Sob sob. Bagi aku lah kan, memang bertuah lah sesiapa yang dapat buat full time study. Korang memang mempunyai duit yang banyak ok ! Tak payah kerja bagai macam aku semata-mata nak cari duit untuk belajar. Aku jeles ok ! Motipp.

Since aku dah buat part time study ni, even kelas pun 2 minggu sekali, aku still rasa Ya Allah apa lah susah sangat nak dapat degree ni. Yelah mana tak nya, fizikal dan mental kena kuat. Dari segi fizikal nya, aku dah gerak dari Seremban pukul 6.30 pagi semata-mata nak kejar kelas aku dekat Shah Alam tuh yang start pukul 8 pagi. Kadang-kadang dekat dalam kereta tuh sorang-sorang boleh terlelap jap. Aiishhh bahaya nya ! Dari segi mental nya pulak, after habis je waktu kerja and tak lupa jugak sabtu dan ahad, aku terpaksa terperap dalam bilik and mengadap buku and laptop sampai tertido-tido atas buku. Esok tuh tengok kertas dah berselerak and kronyok-kronyok sebab aku dah guling-guling and tido dengan lasaknya. Macam ni lah baru nampak macam study hard ok. Kau mampu ?

Aku yang sebelum ni yang merupakan peminat tegar blog, Facebook dengan twitter terpaksa melupakan hasrat mengadap dorang-dorang semua ni 24 hours macam yang aku pernah buat time diploma dulu. Kadang-kadang aku rasa macam susah and penat dengan apa yang aku dah lalui masa aku ambil degree ni. Eleh baru part 1 dah kecoh kan. Tapi nak buat macam mana kan. Dah ini jalan yang aku pilih, nak tak nak kena harungi nya jugak. Nak mintak refund dekat Uitm dah tak boleh dah, dah nak habis part 1 dah pun. Muahahaha !

Dalindareen9145

Umur dah 22 tahun pun still gile dengan sticker comel ni time masuk bookstore. Tengoklah macam mana penuh nya laptop aku dengan sticker comel-comel ni. I pakai laptop je, ipad, galaxy note semua tuh tak ada. Hehehe.

Haaaa masa first time datang kelas lah kan, aku macam culture shock sikitlah. Yelah mana tak nya, semua yang datang kelas kemain dengan ipad and Galaxy note masing-masing. Then datang kelas masing-masing bawak kereta yang besar-besar. Tapi nasib baik aku tengok tak ada pulak yang bawak lori datang kelas. Tapi rasa diri ni kerdil tiba-tiba sebab dikelilingi orang-orang yang macam ni. Tapi aku kuatkan semangat, ehh aku pun ada kereta apa. Korang ada Ipad, aku ada laptop. Lagi comel tau !

Best tak sambung degree part-time nie? Bagi aku sambung degree part time ni ada lah pro and cons dia. Best memang best sebab dapat belajar and belajar lagi. Yang tak bestnya, bila kau dah penat-penat balik kerja, tetibe kena mengadap dengan assignment and kuiz yang melambak-lambak. Nasib baiklah test aku, take home test. Tapi still jugak nak kena curi masa buat semua benda alah ni. Tapi apa yang aku nak ingatkan, fizikal and mental memang kena kuat. Duit pun kena sentiasa ada sebab buku time degree ni pun bukannya murah. Yuran nya pon boleh tahan mahal jugak. Ehh bukan boleh tahan, memang mahal pun lah.

Tapi hobi time diploma dulu still tak dilupakan. Kalau ada masa tuh memang setiap masa nak buat kek then update dalam blog. Tapi nak buat macam mana kan, ada benda lain yang perlu diutamakan.

Shuweet!003

Dah tinggal sikit baru terhegeh-hegeh nak tangkap gambar. untuk raya haji ni tetibe tekak ni teringin nak makan rainbow cake. Digabungkan pulak dengan cream cheese frosting ni, perggh ! Memang mendadak berat kau naik. Perasan tak ada lubang dekat tengah tuh, ni semua sebab kek nya yang terlalu tinggi lah ni. Sampaikan masa nak bawak tuh, kena stable kan betul-betul position nya.

Dalindareen9122

Red velvet cupcake ! Masa ni ada orang order untuk kenduri akikah. Minat punya pasal, aku tak kisah pun jadikan hobi buat kek ni sebagai side income aku. Lepas ni nak try jual pavlova dengan cake in jar pulak. Sesiapa yang rasa-rasa nak beli tuh, boleh lah pm aku dekat FB ehh. Hehehehe promote jap !

So far tuh je lah yang aku nak ceritakan. Lepas ni tak tahulah ada masa tak nak update panjang-panjang macam ni lagi ke tak. Sebab aku dah busy mengadap assignment yang melambak-melambak. Sesiapa yang nak tahu lebih lanjut lagi pasal part time study ni, pon boleh pm dekat aku. Gedik kan nak suruh orang pm kau. Hahahaha ! Biarlah, aku punya blog, aku punya sukalah kan. Hehehehe !

Dalindareen9002

Time nak tunggu kelas pukul 2 kot aku rasa time ni. Saja nak tempek gambar ni, sebab aku rasa comel. Kui kui perasan lebih ! Apa-apa pun sentiasalah berdoa dekat Allah, kalau time tak ada duit tuh, jangan lah cakap tak ada duit. InsyaAllah, tuhan akan mudahkan jalan kita and maybe dia tak bagi rezeki dekat kita dari segi bentuk duit, maybe dia akan dalam bentuk yang lain. Mak aku selalu cakap, jangan sesekali cakap tak ada duit, nanti betul-betul tak ada duit. Ok mak along ingat !

Oklah bye !

2 comments:

Syarafi[skyforce331] said...

sedapnyaaa cupcake tuu :D

damha said...

tahniah sebab masih berminat lg utk study tu....teruskan sehingga berjaya...pembelajaran x kan selesai selagi hayat di kandung badan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...